Saturday, 9 February 2013

MENU JUS RUMPAI LAUT (10 ORANG)


1. Cuci rumpai laut  200g  sebanyak 4 ke 5 kali untuk menghilangkan bau & hilang garam
 
 

2. Masukkan  rumpai laut dalam besen, isikan air dan rendam semalaman sehingga lembut (banyakan air utk cepat kembang)

3. Isi dlm periuk  masukkan air sebanyak 6-7 liter serta masukan 2-3 helai daun pandan utk hilangkn bau rumpai laut dan masak sehingga hancur.

4. Biarkan rumpai laut yang  sudah masak suam sedikit
 
5. Tapis rumpai laut dengan penapis teh/santan kedalam jug

      6. Masukan perasa (mangga,jambu batu, ros,dll mengikut selera anda)


  7.     Masukkan sedikit gula & ais batu


 ** Pati collagen lebihan yang ada di penapis boleh dijadikan bedak untuk menegang dan menghaluskan kulit.

 

No comments:

Post a Comment